Следвайте Гласове в Интервю на Даниела Стойнова с Иван КостовНа 26

...
Следвайте Гласове в Интервю на Даниела Стойнова с Иван КостовНа 26
Коментари Харесай

Иван Костов: Хората имаха респект, но не и страх от мен. Накараха ме на сила да стана лидер на СДС

Следвайте " Гласове " в 
Интервю на Даниела Стойнова с Иван Костов

На 26 септември в зала 3 на НДК ще бъде показана новата книга на Иван Костов – министър председател на България в интервала 1997 – 2001 година. Озаглавена е „ Политиката от вътрешната страна “. Той приказва за първи път за нея пред БНР.
Политиката от вътрешната страна не е като политиката извън, изясни Костов е ефира на предаването " 12+3 ". " Показва се единствено това, което обществото би желало да види. Вътре са същинските претекстове и мотори. Опитал съм се да прегледам не личностни спорове или характерности. Сред претекстовете ми да я напиша е, че доста хора  влизат в политиката и стават министри, заместител – министри и депутати, без да имат политическо минало и съществуване. Те не знаят какво е политиката от вътре. Идеята ми е да се опитам да им покажа какво тъкмо е политиката. Според мен влизащите в политиката не са наясно какво тъкмо се чака от тях. А от тях се чака да носят отговорност и да вършат сложни избори. Истинската политика е деликатно фокусирано изпитание върху събития, върху които може да се влияе. Хората, които са тръгнали, да се занимават с това, би трябвало да знаят с какво се захващат. Ако не могат да устоят тестването, би трябвало да могат да се отдръпват ".
Тежки неща трябваше да се понасят. Налагаше от време на време да избираме по- дребното зло. Може би решението за поддръжка на НАТО за въздържане на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово, беше от най-трудните.

Мотивите на доста хора да вземат участие в политиката са разнообразни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, даже замогване и корист с власт. Тези неща от близо не се виждат. Има доста техники за тестване на мотивацията на хората, само че даже и тя може да се изиграе от един добър артист. Аз не съм отчаян, тъй като съм очаквал да се случат и такива неща. Никога не съм си мислел, че хората в политиката се движат от идеални подбуди. В Съюз на демократичните сили през 90–те години имаше хора с разнородна мотивация. Нямаше обща идеология. След като се махнат комунистите от власт, всеки си представяше по друг метод построяването на бъдещето. Не съм очаквал, че всички хора към мен имат верни хрумвания и знаят по какъв начин да ги осъществят.
Хората имаха почит, само че не и боязън от мен, споделя Костов. Никого не съм преследвал и глобил. Накараха ме на мощ да стана водач на Съюз на демократичните сили. Аз в никакъв случай не съм имал предпочитание. Бях си специалист, който се занимава с стопанска система и финанси и желае да помогне на политическата мощ със своята експертиза.
Елитът на комунистическия режим схваща от борби, душевен офанзиви и издевателства върху хората. Те знаят по какъв начин да бранят властта. Те бяха политически проведени. Мощното влияние на медиите, които бяха в техни ръце.
Нямахме визия по какъв начин се брани тази многопартийна народна власт. 97 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общественост, която саботираше прехода, а и към момента го прави. Преходът още не е приключил. Неговият край ще пристигна, когато се реализира една от главните полезности на Европейски Съюз - върховенството на закона. Ако го няма това господство, даже да има многопартийна народна власт, тя се изражда.
Цялото изявление може да чутете.
Източник: БНР
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР